2009. október 29., csütörtök

Az arcplasztika...

Az arcplasztika ma már a plasztikai sebészet egyik vezető ága. Az arcplasztika magába foglalja az orr, fül é szemhéj plasztikát is egyben. Az arcplasztikatehát egyben egy gyűjtő neve is ezeknek a sebészeti beavatkozásoknak. Természetes dolog, hogy bőrünk az idővel megöregszik, az arc zsírpárnái megereszkednek és ezáltal az arcmimikai izmok sem működnek már megfelelően. Ezekre azonban mind segítséget nyújthat az arcplasztika. Az arcplasztika tulajdonképpen a plasztikai sebészet megjelenése óta folyik. A legtöbb arcplasztika altatás alatt hajtódik végre, de egyes arcplasztikai eljárások már érzéstelenítéssel is elvégezhetők.

A klasszikus arcplasztika alatt a fül, orr és szemhéj alakítását értjük. Az arcplasztika legtöbbször szövődmények nélkül elvégezhető, de fontos
tudni a vele járó kockázatokat is. Ez mondjuk attól is függ, hogy nagy vagy valamilyen mini arcplasztika e az amiről beszélünk. Ezt nevezzük tehát a klasszikus arcplasztikának, de valójában az arcplasztika az arc a nyak és az alatta elhelyezkedő kötőszövetes bőr megfeszítéséről szó. Az arcplasztika szó hallatán sokak eszébe jut az arcfelvarrás. Ez tulajdonképpen nem véletlen, mert első sorban az arcplasztika ezzel foglalkozik. Ezek a beavatkozások általában altatás alatt történnek és előfordulhat esetenként vérzés is a műtét után, de ez hamar elmúlik.

Az arcplasztika a plasztikai sebészet egyik legkifinomultabb ágazata. Ha valakinek például túl nagy a tokája, ami a felgyülemlett zsírszövetek eredménye akkor azt egyszerű leszívással is lehet korrigálni egy arcplasztika során. Sokak esetében kerül sor a szemhéj plasztikájára. Az arcplasztika ez alatt eltávolítja a szemhéj felesleges bőrét, de ezek mellett a szem alatti táskák is eltávolításra kerülnek. Az arcplasztika ezen beavatkozása után sokkal fiatalabbnak és energetikusabbnak néznek ki a páciensek. Ezek mellet jó tudni, hogy az arcplasztika akár évtizedeket is fiatalít. Fontos tudni, hogy arcplasztikai beavatkozásokra hány éves kortól is lehet jelentkezni.

Ennek az alsó határa a 18. életév, de a legtöbben az arcplasztika után 40 év fölött fordulnak, mikor konkrétan jelentkeznek az öregedés első jelei. Az arcplasztika után tehát gyakran lehetnek gyulladások, vérzések és arcideg sérülések is a legrosszabb esetekben, ám de ezek elég ritkán fordulnak elő egy-egy arcplasztika után. Ezt azonban az arcplasztika után érdeklődőknek tudniuk kell és vállalniuk kell az arcplasztika előtt. Természetesen az arcplasztika nem úgy zajlik, hogy bemegyünk a plasztikai sebészetre és durr neki kezdenek. Az arcplasztika előtt mindig komoly teszteket és vizsgálatokat végeznek, hogy alkalmas-e rá az adott alany.

Ezek mellett az arcplasztika után 2-3 napig megfigyelés alatt tartanak minket és kötelező hetente 1-2-szer kontrollra járni az arcplasztika után úgy 1-2 hónapig. Az arcplasztika tehát elkülönül a klasszikus arcplasztika és a mini arcplasztika ágára. Az elsőnél nagyobb és komolyabb beavatkozások történnek, míg a mini arcplasztika során csak egy szemhéjplasztikára kerül csak sok például. Egy dolog biztos, aki tényleg vállalkozni szeretne egy arcplasztikai műtétre és vállalja az azzal járó költségeket és esetleges szövődményeket az nyugodtan vágjon bele, hiszen az arcplasztika az nem egy új dolog. Gondoljunk csak bele, hogy sztárok és énekesek ezrei fizetnek ki milliókat évente arcplasztika műtétekre. Természetesen senki sem lehet tökéletes egy arcplasztika által, de az biztos, hogy az arcplasztika olyan akár egy fiatalító gépezet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése