2009. október 30., péntek

Az esztétikai műtétek...

Manapság a plasztikai beavatkozások száma egyre szélesebb körben terjed hazánban, köztük is legfőbbképpen a mell és a hasplasztika. Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően a plasztika és ezen belül a hasplasztika is rengeteg fejlődésen ment át. Előkerültek a hasplasztika esetében is az új eszközök és berendezések, amelyek segítségével még szebb és látványosabb eredmények érhetők el. A nőknél főként a szülést követően, a férfiaknál és a nőknél egyaránt pedig a túlzott fogyás miatt, a bőr összehúzódó képessége és rugalmassága nagymértékben csökkenthet. Ez azért van mert a bőr kitágul és a súlyvesztés következtében ráncossá válik.

A túlzott zsírfelesleg is gond sokaknál. A nagy has, akadályozza az embereket a mozgásban, öltözködésben, esztétikai szempontból sem előnyös és a többi. Mind ezen problémák révén fejlődött lassan külön tudományággá a hasplasztika. A legtöbben azért döntenek a hasplasztika mellett, mert fogyni akarnak minél rövidebb időn belül. A hasplasztika azon ága, amely azzal foglalkozik, hogy a has faláról zsírt távolít el zsírleszívásnak nevezzük. A hasplasztika során a zsírleszívásnál tűket és vékony csöveket helyeznek a has zsíros részébe, majd egy speciális szívókészülékkel leszívják a felesleges zsírt. A hasplasztika ezen részénél ez nem lehet egyszerre túl sok.

Éppen ezért a zsírleszívásra többször is vissza kell menni, ha valaki jelentősebb fogyást akar. A zsír eltávolítása után a bőr petyhüdté válhat a hason, amelyen a hasplasztika szintén tud segíteni, olya módon, hogy felvarrják a feleslege bőrt, vagy eltávolítják. A hasplasztika során, a metszést a sebészek a bikini vonal mentén ejtik, a csípőtövis irányába, és a köldököt is körbemetszik. A hasfalon található bőrt a hasplasztika során felpreparálják a bordák irányába a hozzá tartozó szövetekkel együtt. A felemelt szöveteket a hasplasztika során, miután megfeszítették őket, a felesleget eltávolítják. A hasplasztika következő fázisa ezután az, hogy a köldököt egy új helyen képezik az orvosok. A plasztik csövek behelyezése ezután történik, amelyekkel a hasplasztika beavatkozás alatt a felesleges zsírt leszívják, majd ezután a felnyitott szöveteket és bőrt öszevarrják.

Azt azonban tudnia kell mindenkinek, hogy a hasplasztika veszélyes komplikációkkal is járhat. Ennek egyike pl. a thromo-embólia, amely életveszélyes is lehet. Ennek a legfőbb kiváltó oka, a mozgáshiány, a cigaretta, a visszérés a nagy sebfelszín. A hasplasztika után néha előfordulhat az is, hogy a bőr elhal. Ez általában max. 1-2négyzetcentiméteres területen történik, de súlyosabb esetenként az elhalt bőr felülete akár több tenérnyi is lehet. Ez esztétikailag nem szép, ugyanis az elhalt bőr színe más mint az ép bőré, általában sötétebb. Éppen ezért van az, hogy a hasplasztika előtt a pácienst felkészítik kellő képen a műtétre. A hasplasztika tehát nem úgy, megy, hogy a vizit után ahol megbeszéltük a sebésszel, hogy mit szeretnénk, egyből jöhet is a műtét. Komoly kivizsgálások és előkészületek követik a vizitet, majd a konkrét hasplasztika csak ez után jöhet.

A hasplasztika már nem gyerek cipőben jár, de a kockázati tényezők jelen vannak és ezeket minél jobban csökkenteni kell a hasplasztika előtt. A hasplasztika után, a gyógyulás több hétbe is telhet. A hasplasztikát követően 1-3napig megfigyelésen tartják bennt a páciens a korházban majd ezután térhet csak haza, a varratszedés pedig 2-3héttel a hasplasztika itán történik általában. A hasplasztika után a bőrnek és a szöveteknek be kell kellően gyógyulnia. A hasplasztika beavatkozást követően pár héttel a varratokat is kiszedik és krémet is adnak a bőrre. Ügyelni kell arra is, hogy nehogy elfertőződjön a seb. A hasplasztika során ez is egy veszélyes tényező ezért, az orvosok is nagyon odafigyelnek erre, de nekünk is vigyázni kell még a varratok eltávolítása után is, hogy nehogy elfertőződjön a bőr. Műszálas ruha helyett pl. hordjunk pár napig pamutból készültet. A hasplasztika után 5-6hétig a haskötő viselete is erősen ajánlott.

A hasplasztika látványos beavatkozás. A hasplasztika után 4héttel teljesen visszatérhetünk a régi kerékvágásunkba. A has azonban a végleges formát kb. 5-6hónap múltál nyeri csak el teljesen. A hasplasztika nem garantálja azt, hogy ezután nem fogunk hízni és a többi, ezért a helyes életmódra és táplálkozásra figyeljünk oda a hasplasztika után kellőképpen. Attól, hogy valaki hasplasztikai beavatkozáson vett részt az nem garantálja természetesen azt, hogy a leszívott zsír, nem hízható vissza. Az egészséges életmóddal és rendszeres mozgással azonban a hasplasztika által kialakított új alak megőrizhető. A hasplasztika egyébként egyaránt alkalmazható idősebb és fiatalabb nőkön és urakon is egyaránt.

Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően a mellplasztika rengeteget fejlődött az elmúlt évek során. A mellplasztika többféle korrekcióval is foglalkozik. Foglalkozik a mellplasztika pl. a mellnagyobbítással, a lógó mell korrekciójával és a mellkisebbítéssel is. Ezen mellplasztikai beavatkozások közül a leggyakoribb a mellnagyobbítás. Most a mellnagyobbításról írnék elsőként. A harmonikus női test alapja a szép mell. A szép és formás melleknek a nemi vonzásban is fontos szerepe van. Sok nő olyan adottságokkal születik, hogy kicsi a melle. Ezért van az, hogy a legtöbben, akiket már ez a dolog tényleg zavar, és változtatni akarnak a külsejükön, a mellplasztika mellett döntenek. A mell nagyobbítása a mellprotézisek beültetésével történik.

Magyarországon is egyre gyakoribb az ilyen beavatkozások száma. A mellplasztika során alkalmazott mellprotézisek választéka széles skálán mozog. Több féle alakú és formájú van a protézisekből, amelyet a páciens kiválaszthat magának. A mellplasztika előtt a protézis formájának és méretének kiválasztása és le pontosítása a vizit során történik. A műtét előtt mindenki elmehet beszélni a mellplasztika műtétet végső sebésszel, hogy mik pontosan az elképzelései. A protézisek orvosilag bizonyítottan nem károsa az egészségre egyáltalán. A mellplasztika során alkalmazott protézis egyébként egy zselészerű anyag, szilikon. A kiváló minőségű és biztonságos mellprotézisek rendelkezésre állnak a mellplasztikához. Magyar gyártmányú sajnos nincsen még, de külföldről minden beszerezhető. A mellplasztika előtt a páciens textúrált, vagy sima felszínű szilikon gél tartalmú protézis közül választhat. A mellplasztika során manapság a leggyakrabban használt és legjobb minőségű protézis a koheziv géllel töltött mellprotézis. A tapintata ennek nagyon élethű.

A CE minősítésű nyugat európai protézisek párja úgy 200 és 390ezer forint között van. A mellplasztika alatt, a kiválasztott protézis beültetése az emlő mirigyállománya alatt történik. A műtéti tetszés a mellplasztika folytán a hiedelemmel ellentétben rendkívül kicsi, ez a seb a műtét után szinte teljesen láthatatlan lesz pár hét után. A mellplasztika arra is ügyel tehát, hogy a műtéti hegek a mellplasztika után ne látszódjanak. A mellplasztika után egyébként még szoptatni is lehet. A mell alatti redőbe szokták rejteni a mellplasztika során a 3-4cmes metszést, így ha halványan látszódna is, akkor se lehet észrevenni, mert takarásban van. A mellplasztika ezek mellett a hónaljredőből is szokott metszést ejteni. A mellplasztikai beavatkozást követően 1-2napos megfigyelésre bennt kell maradnunk a kórházban. A mellplasztika után pár nappal már élhetjük is mindennapjainkat a megszokott kerékvágásban, de jóval nagyobb önbizalommal.

A másik mellplasztika eljárás a logó mell korrekciója más néven mastopexia. A szoptatás során a mellek lógóvá válhatnak. Ezenkívül, attól is petyhüdté válhatnak a mellek, hogy ha túl nagy fogyáson megy keresztül valaki rövid időn belül. Ezek mellett még a korral is jár természetesen a mell lógóvá válása. Ez főként a késő 40-es 50-es éveiben kezdődik a nőknél. A mellplasztika ezen típusú mellek korrekciójával is foglalkozik manapság. A mellplasztika segítségével a fiatalos mellformát vissza lehet adni a páciensnek. A mellplasztika után olyan tartós mellett kaphatunk, amelyhez melltartó sem szükséges. A mellplasztika ezen formája után, a mell teljesen hegmentes lesz. A metszést itt is ugyanúgy és ugyanott végzik el, mint a mellnagyobbítás esetében, tehát a mellredő alatt vagy a hónalj redő környékén.

A mellplasztika során gyakran protézisre is szükség van. Eltávolítják ilyenkor a megnyúl felesleges bőrt, és a mellredő alá pedig behelyezik a protézist, amely egy szilikonnal töltött anyag. A mellplasztika alatt alkalmazott mellprotézis teljesen ártalmatlan az egészségünkre. A mellplasztika természetesen altatásos műtét. A mellplasztika után 1-2napos megfigyelésen kell bent maradnunk a kórházban. Ezt követően 1-2szabadság és pihenés ajánlott még. A teljes gyógyulás mellplasztika után 3-4héttel várható. Ha mellplasztika mellett döntünk, akkor mindenképpen akkor tegyük ha már van gyerekünk. Ha még nincs de szeretnénk, akkor inkább várjuk ki azt az időt míg megszületnek gyermekeink és csak utána döntsünk a mellplasztika mellett. Ez azért is ajánlott, mert a szoptatás után eleve deformálódhat a mell, és jobb ezután a mellplasztika, mert ezt a deformálódást is lehet egyben kezelni.

Sok nő van akit zavar, az hogy túl nagy melle van. Mind esztétikai, és mind pedig egészségügyi szempontból. A mellplasztika erre is kidolgozott egy eljárást, ami nem más, mint a mellkicsinyítés. A túl nagy mell nagy súllyal is rendelkezik ami, rossz tartáshoz és hosszútávon gerincproblémákhoz is vezethet. A mell alatti bőr, ilyenkor gyakran gyulladt is, a sok súrlódás miatt. A mellplasztika éppen ezért erre is figyelmet fordít. A mellplasztika ezen, formájára is egyre többen jelentkeznek. A szép mell tehát nem feltétlenül nagy is. A kicsi és a nagy mell is zavaró lehet, éppen ezért a kettő között kell megtalálni a pontot, amelyben a mellplasztika segít a páciensnek. A mellplasztika által a mell mérete nagymértékben csökkenthető. A lógó mell formát is korrigálni lehet a kisebbítést követően ezen mellplasztika eljárás segítségével. A mellplasztika alatt az emlők méretének csökkentése zsírleszívással történik. A mellplasztika folytán azért alkalmaznak zsírleszívást, mert így csak a mell zsírtartalma csökken de a mirigyállomány teljesen sértetlen marad.

A mell mérete körülbelül a 20-30%-al csökkenthető a mellplasztika ezen, formája által. Ha azonban valaki akár többet is kicsinyítene mellén, akkor az megtehető úgy, ha a mellplasztika során a mirigyállományból is eltávolítanak. Ez azonban nem a legajánlottabb mód, ugyanis ritkán, de egy-egy esetben az operáció után a szoptatáskor pl. szövődmények léphetnek fel, pl. a tejcysta. A mellplasztika tehát sokféle beavatkozással foglalkozik, amelyek mindegyike szép eredménnyel jár. A mellplasztika a legmodernebb orvosi technológiát és gépeket ill. eszközöket használja a műtéthez. A megfelelő plasztikai sebész kiválasztása nagyon fontos. Fontos, hogy mindenképp tapasztalt szakembert válasszunk, aki már több mellplasztikai beavatkozást is végre hajtott. A mellplasztika napjainkra már elérhető, elfogadott és természetes dologgá vált.

Az arcplasztika ma már a plasztikai sebészet egyik vezető ága. Az arcplasztika magába foglalja az orr, fül é szemhéj plasztikát is egyben. Az arcplasztikatehát egyben egy gyűjtő neve is ezeknek a sebészeti beavatkozásoknak. Természetes dolog, hogy bőrünk az idővel megöregszik, az arc zsírpárnái megereszkednek és ezáltal az arcmimikai izmok sem működnek már megfelelően. Ezekre azonban mind segítséget nyújthat az arcplasztika. Az arcplasztika tulajdonképpen a plasztikai sebészet megjelenése óta folyik. A legtöbb arcplasztika altatás alatt hajtódik végre, de egyes arcplasztikai eljárások már érzéstelenítéssel is elvégezhetők.A klasszikus arcplasztika alatt a fül, orr és szemhéj alakítását értjük. Az arcplasztika legtöbbször szövődmények nélkül elvégezhető, de fontos. tudni a vele járó kockázatokat is. Ez mondjuk attól is függ, hogy nagy vagy valamilyen mini arcplasztika e az amiről beszélünk. Ezt nevezzük tehát a klasszikus arcplasztikának, de valójában az arcplasztika az arc a nyak és az alatta elhelyezkedő kötőszövetes bőr megfeszítéséről szó.

Az arcplasztika szó hallatán sokak eszébe jut az arcfelvarrás. Ez tulajdonképpen nem véletlen, mert első sorban az arcplasztika ezzel foglalkozik. Ezek a beavatkozások általában altatás alatt történnek és előfordulhat esetenként vérzés is a műtét után, de ez hamar elmúlik. Az arcplasztika a plasztikai sebészet egyik legkifinomultabb ágazata. Ha valakinek például túl nagy a tokája, ami a felgyülemlett zsírszövetek eredménye akkor azt egyszerű leszívással is lehet korrigálni egy arcplasztika során. Sokak esetében kerül sor a szemhéj plasztikájára. Az arcplasztika ez alatt eltávolítja a szemhéj felesleges bőrét, de ezek mellett a szem alatti táskák is eltávolításra kerülnek. Az arcplasztika ezen beavatkozása után sokkal fiatalabbnak és energetikusabbnak néznek ki a páciensek. Ezek mellet jó tudni, hogy az arcplasztika akár évtizedeket is fiatalít. Fontos tudni, hogy arcplasztikai beavatkozásokra hány éves kortól is lehet jelentkezni. Ennek az alsó határa a 18. életév, de a legtöbben az arcplasztika után 40 év fölött fordulnak, mikor konkrétan jelentkeznek az öregedés első jelei.

Az arcplasztika után tehát gyakran lehetnek gyulladások, vérzések és arcideg sérülések is a legrosszabb esetekben, ám de ezek elég ritkán fordulnak elő egy-egy arcplasztika után. Ezt azonban az arcplasztika után érdeklődőknek tudniuk kell és vállalniuk kell az arcplasztika előtt. Természetesen az arcplasztika nem úgy zajlik, hogy bemegyünk a plasztikai sebészetre és durr neki kezdenek. Az arcplasztika előtt mindig komoly teszteket és vizsgálatokat végeznek, hogy alkalmas-e rá az adott alany.Ezek mellett az arcplasztika után 2-3 napig megfigyelés alatt tartanak minket és kötelező hetente 1-2-szer kontrollra járni az arcplasztika után úgy 1-2 hónapig. Az arcplasztika tehát elkülönül a klasszikus arcplasztika és a mini arcplasztika ágára. Az elsőnél nagyobb és komolyabb beavatkozások történnek, míg a mini arcplasztika során csak egy szemhéjplasztikára kerül csak sok például. Egy dolog biztos, aki tényleg vállalkozni szeretne egy arcplasztikai műtétre és vállalja az azzal járó költségeket és esetleges szövődményeket az nyugodtan vágjon bele, hiszen az arcplasztika az nem egy új dolog. Gondoljunk csak bele, hogy sztárok és énekesek ezrei fizetnek ki milliókat évente arcplasztika műtétekre. Természetesen senki sem lehet tökéletes egy arcplasztika által, de az biztos, hogy az arcplasztika olyan akár egy fiatalító gépezet.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése