2009. október 29., csütörtök

A hasplasztika...

Manapság a plasztikai beavatkozások száma egyre szélesebb körben terjed hazánban, köztük is legfőbbképpen a mell és a hasplasztika. Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően a plasztika és ezen belül a hasplasztika is rengeteg fejlődésen ment át. Előkerültek a hasplasztika esetében is az új eszközök és berendezések, amelyek segítségével még szebb és látványosabb eredmények érhetők el. A nőknél főként a szülést követően, a férfiaknál és a nőknél egyaránt pedig a túlzott fogyás miatt, a bőr összehúzódó képessége és rugalmassága nagymértékben csökkenthet. Ez azért van mert a bőr kitágul és a súlyvesztés következtében ráncossá válik. A túlzott zsírfelesleg is gond sokaknál. A nagy has, akadályozza az embereket a mozgásban, öltözködésben, esztétikai szempontból sem előnyös és a többi. Mind ezen problémák révén fejlődött lassan külön tudományággá a hasplasztika. A legtöbben azért döntenek a hasplasztika mellett, mert fogyni akarnak minél rövidebb időn belül.

A hasplasztika azon ága, amely azzal foglalkozik, hogy a has faláról zsírt távolít el zsírleszívásnak nevezzük. A hasplasztika során a zsírleszívásnál tűket és vékony csöveket helyeznek a has zsíros részébe, majd egy speciális szívókészülékkel leszívják a felesleges zsírt. A hasplasztika ezen részénél ez nem lehet egyszerre túl sok. Éppen ezért a zsírleszívásra többször is vissza kell menni, ha valaki jelentősebb fogyást akar. A zsír eltávolítása után a bőr petyhüdté válhat a hason, amelyen a hasplasztika szintén tud segíteni, olya módon, hogy felvarrják a feleslege bőrt, vagy eltávolítják. A hasplasztika során, a metszést a sebészek a bikini vonal mentén ejtik, a csípőtövis irányába, és a köldököt is körbemetszik. A hasfalon található bőrt a hasplasztika során felpreparálják a bordák irányába a hozzá tartozó szövetekkel együtt. A felemelt szöveteket a hasplasztika során, miután megfeszítették őket, a felesleget eltávolítják. A hasplasztika következő fázisa ezután az, hogy a köldököt egy új helyen képezik az orvosok. A plasztik csövek behelyezése ezután történik, amelyekkel a hasplasztika beavatkozás alatt a felesleges zsírt leszívják, majd ezután a felnyitott szöveteket és bőrt öszevarrják.

Azt azonban tudnia kell mindenkinek, hogy a hasplasztika veszélyes komplikációkkal is járhat. Ennek egyike pl. a thromo-embólia, amely életveszélyes is lehet. Ennek a legfőbb kiváltó oka, a mozgáshiány, a cigaretta, a visszérés a nagy sebfelszín. A hasplasztika után néha előfordulhat az is, hogy a bőr elhal. Ez általában max. 1-2négyzetcentiméteres területen történik, de súlyosabb esetenként az elhalt bőr felülete akár több tenérnyi is lehet. Ez esztétikailag nem szép, ugyanis az elhalt bőr színe más mint az ép bőré, általában sötétebb. Éppen ezért van az, hogy a hasplasztika előtt a pácienst felkészítik kellő képen a műtétre. A hasplasztika tehát nem úgy, megy, hogy a vizit után ahol megbeszéltük a sebésszel, hogy mit szeretnénk, egyből jöhet is a műtét. Komoly kivizsgálások és előkészületek követik a vizitet, majd a konkrét hasplasztika csak ez után jöhet. A hasplasztika már nem gyerek cipőben jár, de a kockázati tényezők jelen vannak és ezeket minél jobban csökkenteni kell a hasplasztika előtt. A hasplasztika után, a gyógyulás több hétbe is telhet. A hasplasztikát követően 1-3napig megfigyelésen tartják bennt a páciens a korházban majd ezután térhet csak haza, a varratszedés pedig 2-3héttel a hasplasztika itán történik általában. A hasplasztika után a bőrnek és a szöveteknek be kell kellően gyógyulnia. A hasplasztika beavatkozást követően pár héttel a varratokat is kiszedik és krémet is adnak a bőrre. Ügyelni kell arra is, hogy nehogy elfertőződjön a seb. A hasplasztika során ez is egy veszélyes tényező ezért, az orvosok is nagyon odafigyelnek erre, de nekünk is vigyázni kell még a varratok eltávolítása után is, hogy nehogy elfertőződjön a bőr. Műszálas ruha helyett pl. hordjunk pár napig pamutból készültet. A hasplasztika után 5-6hétig a haskötő viselete is erősen ajánlott.

A hasplasztika látványos beavatkozás. A hasplasztika után 4héttel teljesen visszatérhetünk a régi kerékvágásunkba. A has azonban a végleges formát kb. 5-6hónap múltál nyeri csak el teljesen. A hasplasztika nem garantálja azt, hogy ezután nem fogunk hízni és a többi, ezért a helyes életmódra és táplálkozásra figyeljünk oda a hasplasztika után kellőképpen. Attól, hogy valaki hasplasztikai beavatkozáson vett részt az nem garantálja természetesen azt, hogy a leszívott zsír, nem hízható vissza. Az egészséges életmóddal és rendszeres mozgással azonban a hasplasztika által kialakított új alak megőrizhető. A hasplasztika egyébként egyaránt alkalmazható idősebb és fiatalabb nőkön és urakon is egyaránt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése